Curatare si Intretinere

curatare si intretinere covor piatra naturala

A.Curatarea pardoseli GSC aplicata la interior poate fii de doua categorii:

  1. Curatenia zilnica sau saptaminala.
  2. Curatenia periodica/ curatenia specifica.

In toate cazurile curatenia trebuie sa tina seama de modul in care este utilizata pardoseala  si de traficul la care este supusa aceasta.

CURATENIA ZILNICA SAU SAPTAMINALA 

Se realizeaza cu un aspirator casnic dotat cu perie (dotare standard pentru toate aspiratoarele din comert).
Murdaria care se lipeste de pardoseala trebuie indepartata cu apa si un agent de curatare neutru pentru piatra sau pardoseli ceramice ce se gaseste in comert.
Petele rezistente pot fii indepartate individual manual. In acest scop este necesara folosirea unei perii de mana mediu dure si a apei calde si a unui agent de curatare. Atit concentratia cit si timpul de curatare depind de gradul de patare.
Pentru petele de chewing-gum si ceara recomandam folosirea unui aparat cu abur sau a unui spray de gheata.
Petele persistente ( vopsele, ruj, etc.) pot fii tratate cu alcool etilic sau cu alcool 70-80%, clatite cu apa calda si sterse bine cu un mop, burete sau aspirator pentru spalat.
NU folositi niciodata acetone sau substante pentru curatarea ojei
NOTA: dupa curatarea unei parti a pardoselii este necesara clatirea atenta cu apa calda a zonei si stergerea apei reziduale cu un mop , burete uscat sau cu un asipirator pentru spalat, imediat.

  1. CURATENIA PERIODICA.

Aspiratoarele cu spalare sint cele mai potrivite pentru Covoarele de Piatra Naturala GSC . Curatenia periodica are un rol foarte important si se va realize  o data la fiecare 6-12 luni,in functie de traficul la care este supusa pardoseala.
ATENTIE : NU recomandam folosirea aparatelor cu perii rotative sau a oricarui aparat cu facilitati de frecare. In cele mai multe cazuri acestea nu au destula putere de absorbtie pe de o parte ,iar pe de alta parte periile rotative vor freca particulele de mizerie umeda in pori si vor poliza suprafata pietrei ( efectul de abraziune umeda).
Daca in anumite zone sint pete foarte rezistente, puteti folosi apa calda cu un agent de curatare alcalin. Daca exista o scara de aciditate, trebuie sa folositi un agent usor acid( pe baza de otet).

SFAT GENERAL: Incercati intodeauna agentul de curatare daca este compatibil cu pardoseala inainte de al folosi.

AVATAJE IN COMPARATIE CU ALTE MODURI DE ACOPERIRE A PARDOSELII.

1COVOARE.
Covoarele traditionale absorb mizeria umeda sau lichidele ca un burete. Asta poate duce la aparitia unor pete ireparabile. Frecarea dura si folosirea agentilor de curatare poate duce la aparitia de urme. In fibre si in micropori este un mediu natural pentru mucegai, molii si praful casnic. Piesele de mobila lasa urme.
GSC
Nu are micropori si nu absoarbe lichide. Poate fii curatat cu perii de duritate medie. Nu apar urme de la mobila. Dupa multi ani poate fii refacut cu trafaletul (pentru refacerea suprafetei) si va arata ca nou.

2GRESIA

Parul, scamele, urmele de pasi sint vizibile imediat. Stergerea permanenta , zilnica este o necesitate. Chitul din rosturi are micropori si isi schimba culoarea. Rosturile pot mucegaii si pot arata foarte repede murdar si sint greu de curatat. Rosturile cu silicon sint greu de intretinut si trebuie inlocuite regulat.
GSC
Mentine mizeria invizibila si o depoziteaza pina la urmatoarea spalare. Fara chit, fara rosturi de imbinare, fara silicon.

3.PARCHET LAMINAT
Pietricele de pe suprafata lasa zgirieturi. Apa sau stergerea cu mopul duce la macerarea imbinarilor. Praful si scamele se aduna in colturi datorita imbinarilor. Fonoizolare proasta la zgomotele de impact(tocurile pantofilor).
GSC
Colecteaza nisipul si pietricele in spatii pina la urmatoarea aspirare. Nu are rosturi si imbinari.Particolele de aer din GSC asigura o fonoizolatie foarte buna la zgomotele de impact. 

B.Curatarea pardoseli GSC aplicata la exterior .

Datorita compozitiei sale,mix de piatra naturala granulata  si rasina transparenta ,sistemul de pardoseli GSC are proprietati de autocuratare ,spalandu-se natural dupa fiecare ploaie.
Este recomandata intretinerea periodica o data pe an,de preferat primavara. Intretinerea periodica se va realiza conform celor prezentate mai sus.